Никола: Имаме не само добри балетисти, но и знатни имена в историята на балета

0
138
Никола
фото: Димо Димов

Никола ХаджитаневНикола Хаджитанев е завършил Националното училище за танцово изкуство през 2006 г. в класа на Петър Колдамов, a веднага след това завършва магистратура „Балетна педагогика и режисура” в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив. Професионалните изяви на младия артист започват още като ученик. През периода 1997-2008 година участва в балетни конкурси и концерти в Русия, Италия, Гърция, Германия и САЩ, в спектаклите на Софийската опера, в Международния балетен конкурс – Варна, в Националния конкурс „Анастас Петров”.

През 2006 г. печели втора награда и специалната награда наНикола Хаджитанев балетния конкурс „Барокова Сицилия”, Италия, а през 2010 г. на същия конкурс печели първа награда за класически танц и втора за модерен.  Носител е още на първа награда на Националния конкурс „Анастас Петров”, втора награда за дуетен танц и втора награда за солово изпълнение на Международния фестивал на изкуствата, Фивициано, Италия, както и на много други отличия.

В репертоара на младия артист влизат соловите партии от класическите балети „Лебедово езеро”, „Лешникотрошачката”, „Жизел”, „Копелия”, „Силфида”, „Спящата красавица”, както и главни роли от съвременни и модерни автори.

BG Dancer: Здравей Никола, как мина лятото? Готов ли си за новия сезон, кога е първото ти участие?

Никола: По принцип летата ми минават в доста работа и спектакли, но тази година намерих време да почина пълноценно и да се порадвам на родното море. Чувствам се зареден със сили и готов за новия сезон. За националния балет сезонът стартира на 13 септември със спектакъла „Зорба Гъркът” на сцената на Античния театър в град Пловдив. Аз танцувах ролята на Джон и се чуствах страхотно пред невероятната и многобройна публика.

BG Dancer: Разбрахме, че се снимаш в италианския сериал „Целуваме ръце“, който ще се върти у нас около Коледа. Как попадна там?

Никола: Да, това лято имах късмета до попадна и в снимките на италианския сериал ,,Целуваме ръце”. Попаднах там съвсем случайно. Моята много добра приятелка Искра, бивша балерина и понастоящем гримьорка, ми се обади и ми каза, че търсят двама професионални танцьори за една от сцените във въпросния сериал. Когато отидох там, едно от момчетата, което трябваше да се снима в сериала, нямаше възможност да участва и като се оглеждаха за някого, който да го замести, се спряха на мен. Явно продуцентът ме е харесал и ме избра за ролята.

BG Dancer: А как въобще попадна в балетното изкуство?

Никола: В балета не попаднах толкова случайно. Моята първа братовчедка Яна завърши балетното училище. Тя подхвърли идеята на майка ми да кандидатствам там и тя я прие радушно. Явих се на приемния изпит и го преминах успешно.

BG Dancer: По колко часа ежедневно отделяш време за тренировки и как

Никола & Сара-Нора
фото: tiffanyschultz.com

обикновено протичат?

Никола: Всеки ден имаме задължителен балетен клас, това е час за самоподготовка и загряване. Обикновено аз имам по още 2 часа репетиции сутрин и още 2 часа следобед. Ако предстои примиера или няколко различни спектакъла, стоя и по 5-6 часа в залата. Всеки ден репетициите протичат различно. Не всеки ден си в топ форма. Някои дни си по-уморен, други по-бодър и свеж, някога по-изнервен, друг път по-спокоен. Обикновено хората, с които съм в залата, са мои много добри приятели и времето минава бързо и с доста хумор. Всеки гледа да прави обстановката по-позитивна и това помага да се превъзмогнат по-лесно умората и болежките

BG Dancer: Имаме ли добри балетисти в България и как всъщност се става премиер-солист?

Никола: Имаме не само добри балетисти, но и знатни имена в историята на балета. За жалост тук в България се получи една голяма дупка в поколенията. Много хора и мои приятели, невероятно добри и талантливи балетисти, заминаха да работят в чужбина, принудени от минималното заплащане и неразбирането и недооценяването на труда ни тук. Сега трупата на Националния балет е на едно добро ниво. Много млади хора постъпиха последните години и заедно с тяхната амбиция и рутината и

Никола
фото: Димо Димов

напътствията от по-възрастните колеги, трупата се движи уверено и качествено. Премиер-солист се става трудно. С много пот, много спектакли, много доверие от околните и много аплодисменти от публиката. Аз имах късмет да постъпя в операта през 2006 година – точно когато балетът имаше нужда от нови, млади и амбиционзни хора. Изтанцувах наистина много и незабравими роли и спектакли. И мисля, че след 5 години заслужено станах първи солист. Зад този успех разбира се има и много хора. Моето семейство, което непрекъснато е до мен и се радва на моите спектакли. Доверието, което ми гласуваха проф. Петър Луканов и директора на балета Сара Нора Кръстева. Моят репетитор Ясен Вълчанов и разбира се всички прима балерини на театъра.

BG Dancer: Какво е чувството да си премиер-солист?

Никола
фото: tiffanyschultz.com

Никола: Чуствам се много радостен от това, че сам премиер-солист на Националния балет. Това е признание, което ме кара да съм много горд, но наистина най-голямото удоволствие и това, което ме кара всеки път да дам максимума на сцената, е публиката и нейните аплаузи. Когато цялата публика преживее емоциите на моя герой, тогава удовлетворението е страхотно.

BG Dancer: Коя е любимата ти роля в класическите балети и коя в по-съвременните?

Никола: Всяка една роля ми е любима по един или друг начин и винаги сам намирал частица от себе си във всеки образ. Но големи симпатии имам към ролята на Базил в Дон Кихот, Албер в Жизел и Солор в Баядерка.

BG Dancer: А кой си извън балета? Май си падаш по високия адреналин?

Никола: Никога не сам обичал да се характеризирам, но наистина имам някаква страст към високите усещания. Купих си мотор на скоро. Мечта ми е да скоча с парашут и бънджи. Старая се да прекарвам повече време с приятелите си, защото са свежи и разтоварващи. А най-обичам заслужената почивка след добре свършена работа. Не обичам да бездействам и да имам много свободно време.

Никола
фото: Виктор Викторов

BG Dancer: Би ли напуснал Българи, като повечето наши световни балетисти, ако ти предложат световни балетни академии?

Никола: Никога не сам имал интерес да напусна България. Тук нещата за мен се развиват много добре и смятам, че не си заслужава. Харесва ми България, обичам си прятелите и семейството и нямам никакво желание да живея на друго място. Разбира се, гостувал съм на много театри по света и нямам нищо против да танцувам в чужбина, стига да не е за постоянно.

BG Dancer: Спазваш ли специален режим на хранене?

Никола: Специален режим не съм спазвал никога, просто защото при човек с моето натоварване всичко изгаря бързо. Разбира се, понякога намалям тестените изделия и се ограничавам, но това почти винаги е след дълга почивка или лятната ваканция.

BG Dancer: Каква е мечтата, която преследваш?

Никола: Мечтата ми е някой ден да се добера да Куба, да запаля една пура и да изпия един ром на плажа. Имам си и други мечти. Мечтая си нашия професионален труд да се заплаща като такъв и не само в Националния балет, но и в Русе , Бургас, Варна, защото там положението е трагично. Мечтая си да има масажист в театъра. Ето такиви работи. А в момента си мечтая и за една чаша мляко с какао.

[youtubegallery]

http://www.youtube.com/watch?v=EGjxNXoJAPM

http://www.youtube.com/watch?v=BWDTO3FsZrA

[/youtubegallery]