Aлекс Щетинска: Най-голямото богатство на салсата е възможността да я танцуваш така, както я чувстваш

0
170
Алекс Щетинска
фото: George Bojkov

Алекс Щетинска
фото: Енчо Найденов

Александра Димитрова Щетинска е родена в гр. София, завършила е специалност “Психология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и работи като Консултант подбор в IT & Telecom сферата. От малка обича танците и спорта и е тренирала фигурно пързаляне, художествена гимнастика и баскетбол. През 2006 г. започва да танцува салса и решава да развива таланта си в тази насока, усещайки, че това е нейното призвание. В началото на 2010 г. се присъединява към Imbalanced Dance Team. След дебютното представяне на хореографията им „Cuero“ на 3rd Black Sea Salsa Festival, отборът е канен на множество салса фестивали и международни танцови форуми в България, Гърция и Румъния. От началото на 2011 година тя често пътува до съседна Гърция и изнася танцови семинари най-вече по lady styling и musicality. През май 2011 печели 2-ро място по салса в дивизия професионалисти на един от най-големите танцови фестивали в България – „Fanta Dance Festival“. Александра е и професионален модел.

BG Dancer: Здравей Алекс, кое е по-интригуващо, да си зад кулиси с куп

Алекс Щетинска
фото: Енчо Найденов

дрехи и всеки път да си с нов облик на подиума или да си зад кулисите и да чакаш реда си за да представиш нова хореография?
Алекс: Всъщност съм доста далеч от традиионния облик на модел. Като цяло усещането зад кулиси е нервно, но усещането на сцената и след хореография е прекрасно, емоционално, зареждащо, интригуващо и освобождаващо едновременно.

BG Dancer: Как успешно съчетаваш работата си като консултант подбор със салсата? В салсата правиш ли подбор?
Алекс: Когато харесваш и двете неща достатъчно и си адаптивен, салсата и ИТ подборът могат да си помагат. В основата им е успешната комуникация, в средата е умението да разбираш нуждите и потенциала им, на повърхността е желанието да си полезен – да намериш подходящата работа за човек или просто да открие хобито си и да се отпусне да се забавлявате в ритъма. В рамките на шегата, в салсата важи правилото на естествения подбор.

Алекс Щетинска
фото: SVA

BG Dancer: Често отскачаш до Гърция? Повече интерес ли има там или повече нужда от инструктори?
Алекс: В големите градове в Гърция има много добри и качествени танцьори и инструктори. Интерес има навсякъде, но определено в по-малките градчета липсват учители и салса общество. За съжаление това ограничава доста хора от магията на нашите танци.

BG Dancer: Салса обществото в Гърция, като салса обществото у нас ли е?
Алекс: Разликите произтичат единствено от някои културни различия. Мисля, че гръцкото салса общество е по-отворено, хората обичат да се забавляват и с друга музика на партита, по-разчупени са, сякаш са и по-импулсивни. Ние сме много талантлив народ, те също – учим се бързо да танцуваме, те също – по тези хубави неща си приличаме.

BG Dancer: Как попадна в салса обществото и кое те запали към танците?

Алекс: Мрънках на едно приятелче, че искам да спортувам нещо. Той ми предложи да ходим на плуване, тенис, карате, все намирах някакъв недостатък. Накрая спомена, че братовчедите му танцуват латино, веднага се запалих от идеята. Първият ми час беше

Алекс Щетинска
фото: Димо Димов

меренге, тананиках си през целия път към дома. После не успях да се отделя от тези танци.

BG Dancer: Доста често уроците, които изнасяш са за жени, на какви хитрости ги учиш?
Алекс: Да показват и да не се срамуват да покзват в танца онази част от себе си, която ги прави женствени, привлекателни, жизнерадостни, секси. Хубавото на салсата е, че можеш да имаш собствен стил и чрез него да изразяваш себе си. Повечето жени се срамуват да показват, че са секси, а в този танц, ролята на латино жената е да съблазнява. Това естествено не означава да е пошла или пък да превръща музикалната емоция в реална демонстрация на себе си.

Imbalanced Dance Team
фото: Andor Csorvasi

BG Dancer: Има много дискусии върху танцуването на истинската и чувствената салса, която се танцува в Куба и салсата, в днешно време, буйна, неуравновесена, такава каквато, отбора ви я танцува.
Алекс: Дискусии е имало и винаги ще има. Аз лично не считам, че чувствеността и бурността са две противоположни неща. Най-голямото богатство на салсата е възможността да я танцуваш така, както я чувстваш, да интерпретираш музиката, да се движиш според настроението си, да вплиташ движения от други стилове. Все още няма салса полиция , която да ни санкционира, че сме себе си и сме оригинални. Много мога да говоря по темата, но едва ли е необходимо. Всички уважаваме корените на салсата, от там нататък е време да надграждаме себе си.

BG Dancer: Кажи ни, като психолог, защо салса обществото е толкова затворено, хора извън тази общност или биват впленени и опиянени или казват тия са като секта?
Алекс:  Пръв защитен механизъм е отричането, когато не можеш да се впишеш в обстановката. Тук играят роля доста

Алекс Щетинска
фото: George Bojkov

комплекси, и от двете страни. На групово ниво е още по-просто. Думичката е комформизъм – групата казва „Това е тъпо, а мъжете са гейове“, което естествено си е абсолютен стереотип, и от там нататък всички се присъединяват към мнението, защото е по-лесно да избегнеш новото, отколкото да го опиташ.

BG Dancer: Кое повече ти доставя удоволствие, да преподаваш или да правиш хореографии, където самата ти се подготвяш?
Алекс: Двете неща са тотално различни, често пъти прекрасни танцьори

Алекс Щетинска
Andreas Routsias

не могат да преподават въобще и обратното. Аз не се причислявам нито към добрите учители, нито към добрите танцьори. И двете дейности ми носят радост, и двете са отговорност и обещание да се развиваш, заради хората, на които предподаваш и заради хората, с които излизаш на сцена.

BG Dancer: Има доста хора, които казват, че салсата е трудна и повечето оттях не опитват, какво ти трябва за да започнеш да танцуваш салса?
Алекс: Трябва ти съвсем елементарно чувство за ритъм и малко самоирония, за да преодолееш, че може и да си малко смешен в началото. Другото всички го знаят – усмивки и желание.

BG Dancer: Коя е мечтата, която преследваш?
Алекс: Да пътувам и да виждам новости за мен. Да съм професионалист в нещата, с които съм се заела. А, и да отида на Бора Бора, но това май влиза в първата мечта.