“Архитектоника на театралността” – театралният спектакъл в семиотична перспектива

0
71
архитектоника на театралността

архитектоника на театралността
Автор: Ивайло Александров

Книгата е насочена към всички, които имат траен интерес към театъра (в частност) и към всяко сценично изкуство – опера, балет, танцово/ музикално шоу и др., както и към хуманитаристиката (философия, семиотика, езикознание, литературознание, естетика, културология, антропология, психология и др.). Това е единственият цялостен труд в България, Балканския полуостров и Югоизточна Европа в областта на театралната семиотика и семиотика на спектакъла.

Книгата за пръв път в България разглежда детайлно семиотичната перспектива на театралния спектакъл като културен феномен. Ивайло Александров изследва комуникативната взаимозависимост на актьора, сценичното пространство и публиката, като установява тяхната основополагаща роля за театралния семиозис.

Тезите и теоретичните постановки в това изследване са построени в логиката на практическия опит и с оглед практическото им използване в прякото изграждане на театралния спектакъл като сценичен продукт.

Книгата е вече на пазара и се разпространява от издателство “ПРОСВЕТА”.

ivaylo-alexandrov-authorsИвайло Александров (1969) е завършил магистратура в Национална академия за театрално и филмово изкуство „Кр. Сарафов“ (НАТФИЗ) – театрознание (1996) и театрална режисура (1999). Създател е на LAOKOONTANGO (2005) – www.laokoontango.com, творческо пространство за пропагандиране на аржентинското танго. Работи на свободна практика като режисьор, изследовател, теоретик, хореограф и танцьор.

Специалист е в областа на аржентинското танго – хореограф, изпълнител, преподавател. Поставял е хореография на множество театрални спектакли, телевизионни предавания, филми и шоу програми, видео клипове, сценични събития.