Международния фолклорен фестивал във Варна събра 250 танцьори

0
35
международен фолклорен фестивал

международен фолклорен фестивал
www.varnafolk.org

Варна. 21-ото издание на Международния фолклорен фестивал започна на 5-ти август във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус”-Варна. Варна за пореден път ще посрещне традициите и етническото богатство на страни от всички краища на света.

Международният фолклорен фестивал ще продължи до 9 август, участие ще вземат над 250 танцьори от осем държави. За фестивала ще бъдат открити и две съпътстващи сцени в „Младост” и във „Владиславово”. Основната сцена и тази година е Летният театър, където концерти ще изнесат ансамбли от Мексико, Сърбия, Турция, Румъния, Япония, Узбекистан, Македония и България. Най-атрактивните групи са от Мексико, Узбекистан и Япония. Гостите от Япония са от остров Окинава и ще изпълнят характерни танци на техните племена.

Ансамбъл „Родопа-Смолян” ще представя България през тази година. По традиция концертите на сцената на Летния театър започват от 21.00 часа. Страните участнички ще бъдат представяни чрез комбинацията между видеокадри и изпълнения на живо в традиционното вече Пътуване по света с детайли от държавите. В традиционната съпътстваща програма са включени концертите на сцена „Раковина” в Морската градина всяка вечер от 19.00 часа, както и дефилетата по главните улици на участниците в това издание.
Над 10 000 танцьора от 48 държави от Европа, Азия и Америка са участвали досега във фестивала. Мотото на фестивала и тази година е „За приятелството заедно, днес и завинаги”.

Марияна Валентинова

focus-news.net