Contemporary Dance – съчетание от различни стилове и техники

0
223
Repertory Dance Theatre
фото: uvu.edu

amber
фото: surfscapedance.org

Съвременния танц се развива в началото на 20-ти век и възниква като реакция срещу нормите и философията на класическия балет. Явява се като естествено продължение на класическия танц, представен под една различна и нова форма.

Съвременен танц (контемпорари) е понятие в танцовото изкуство, което означава съчетание от различни стилове и техники, най-вече модерни танцови елементи и класически балетни елементи. Съвременният танц се характеризира с изключителната гъвкавост, която притежават изпълнителите във всяко едно отношение. Танцът може да се изпълнява под звуците на различни музикални стилове, както и да се обединява с други танцови форми.

Съществуват четири основни техники в съвременния танц:

Repertory Dance Theatre
фото: uvu.edu

1 „Кънингам“ (наименувана на Merce Cunningham) – тази техника е фокусирана върху разположението на човешкото тяло в пространството, ритъма и артикулацията на движенията, които следват една естествена енергийна линия.
2 „Греъм“  — (наименувана на Martha Graham) тази техника се характеризира със свиване, отпускане, падане и възстановяване на човешкото тяло, и по-специално работа с коремната и тазова област, чиито движения се разиграват предимно на земята.
3 „Лаймън“ (наименува на José Limón) — тази техника набляга върху търсенето на връзката между енергия и гравитация, като използва силата на тежестта на тялото.
4 „Освобождаване“/Release  — това е техника, която очертава яснотата и лекотата на движенията в съчетание с ефективно изполване на човешката енергия и правилно дишане.

derida_classСъвременни танци можете да изучавате при един от най-добрите български хореографи – Живко Желязков, съосновател и артистичен директор на първия център за съвременен танц в София – Derida Dance Centеr.

Вследствие на целенасочени усилия за развиване на средата на съвременния танц у нас, Derida Dance разработи тренинг програма съдействаща за професионалното развитие на танцьорите на свободна практика.

Повече информация за центъра и график на съвременните танци: Derida Dance

[vsw id="y-5qKOQyFwM" source="youtube" width="525" height="344" autoplay="no"]