С ретро облекло и бомбе на танци

0
234
lindyhop
фото:myswingarchives.blogspot.com

lindyhop
фото:myswingarchives.blogspot.com

Суинг е група танци, които се появяват по време на ерата на суинга (1930-те и 1940-те). Те са доста раздвижени и се танцуват в различни клубове дори преди появата на суинг музиката. Специфичното за суинга облекло е лятната, леко широка рокля за жените, а за мъжете сандалите и костюма, шапката тип бомбе и бастунчето, макар че този стереотип не е валиден за всички видове суинг.

В много държави извън Америка, изразът „swing dance” се отнася до един

Savoy Ballroom
фото: myswingarchives.blogspot.com

или всички от следните видове суинг танци: Lindy Hop, Charleston, Shag и Balboa. Тази група, често е разширена и включва: West Coast Swing, East Coast Swing, Hand dancing, Jive, Rock & Roll и други танци развити през 1940 г. Със силна традиция в Европа, стиловете boogie woogie & Rock and Roll са добавени към местните танцови култури.

Множеството танци от групата на суинга се зараждат в предградията (Harlem) с афро-американско население на базата на африкански народни танци, но една малка част се раждат в английските етнически общества. Обикновено под суинг се разбират някои от следните танци: линди хоп, чарлстон, шаг, балбоа и блус. В днешно време суинг-танцови сцени има в много страни. Lindy Hop е често най-популярен, макар че всеки град и страна предпочита различни танци в различни степени.
Ето някои от по-популярните swing танци :

lindy hop
фото: streetswing.com

1.    Lindy Hop е безспорно най-често асоциранния с думата “swing” танц. Както всички танци от групата на суинга Lindy Hop се танцува с партньор. Това е изключително енергичен и жив танц, тясно свързан с музиката,  спонтанен и чувствен, с  множество импровизации и акценти. Освен с динамични  и акробатични, движения, Lindy Hop може да се танцува умерено бързо, като това се диктува от ритъма на музиката, който варира от 60 до 450 удара в минута!
2.     Jitterbug се използвало като синоним на Линди Хоп и всички останали swing танци. Впоследствие Jitterbug измества Lindy Hop като наименование на танца.
3.      Savoy Swing – стил, асоциран с едноименната зала (Savoy Ballroom). Стилът е бърз, с много “скокове”, енергичност и импровизации.
4.    Hollywood Style – Появата на този стил  суинг танц се свързва с танцьора Dean Collins / Дийн Колинс . Той участва в няколко  Холивудски филма, където демонстрира стил малко по-различен от типичния Lindy Hop, наблягайки повече на атрактивните движения.
5.      East coast swing – опростен вариант на Lindy Hop, не така динамичен и summer swingпоради това практикуван предимно любителски в танцови школи.
6.    West coast swing – стил, с акцент върху пъргави движения в краката и позволяващ импровизация и от двамата партньори, докато танцуват заедно. Стилът е повлиян много повече от европейските танцови традиции, отколкото от афроамериканската култура

Ако искате да сте част от ретро облеклото, тирантите, енергичната музика и високо да подхвърляте вашите партньорки, да сте на открито, заповядайте на Summer Swing Night 2 в Pork Pie на 17 юли от 20:00 ч.

[vsw id="myJj0mNNe1Y" source="youtube" width="425" height="344" autoplay="no"]