Sofia Dance Week с танцови трупи от Европа и Азия

0
32
Haptic
credit: Shin Yamagata

Sofia Dance WeekНаближава петото поред издание на международния фестивал за съвременен танц SOFIA DANCE WEEK. Тази година фестивалът ще се случи от 29 септември до 6 октомври и ще се проведе в залите на Националния дворец на културата, който заедно с ЕДНО и Фондация Америка за България е съорганизатор на събитието. От 2 юли стартира и официалната продажба на билети, които могат да бъдат закупени от Билетен център НДК. До 15 август билетите ще бъдат на преференциални цени, които започват от 6 лв.

Със старта на кампанията по продажба на билети организаторите на SOFIA DANCE

Haptic
фото: Shin Yamagata (Haptic)

WEEK разкриха и първите два спектакъла от програмата на фестивала. Единият спектакъл идва директно от Япония. Негов хореограф и изпълнител е експлозивният Хироаки Умеда – един от най-авангардните японски творци, който работи в областта на визуалните изкуства и дигиталната хореография. Работата му съчетава елементи от съвременен танц, хип-хоп стилистика, електронна музика, светлинен дизайн, като изгражда изключително внушителна аудио-визуална среда, резултат на екстравагантно ползване на високите технологии. В София, Хироаки Умеда ще представи два свои спектакъла – Haptic и Adapting for Distortiоn.  Участието на Умеда ще се случи на 5 октомври, петък, в Зала 1 на НДК.

As if
Foto: ©2011 TOM TRAMBOW

Вторият спектакъл, чиито билети са вече в продажба, е дело на световноизвестната хореографка Стефани Тиерш от Германия. Нейната танцова компания MOUVOIR ще покаже спектакъла As If (we would be). Той е продукт на изключително интересната творческа колаборация между Стефани Тиерш и медиа артиста Ангела Мелитопулос. Така се ражда новаторска сценична работа, в която хипермедиата задава множество канали на комуникация, превръщайки зрителя в единствения законодател на образа и смисъла. Представлението се фокусира върху мимикрията: имитацията, адаптирането, дегизирането, превръщането от едно състояние в друго, трансформацията на формите. След завладяващото начало се зареждат серия от сцени, които изобретателно превеждат груповото поведение в танц, имитирайки движения на големи групи. Може би „Като че ли…” означава някаква несигурност, половинчатост, липсата на лична воля, която неусетно превръща хората в странични наблюдатели.

Билети за тези два спектакъла могат да бъдат закупени на преференциални цени до 15.08 от Билетния център на НДК на цени от 6, 10, 15, 25 и 50 лева.

Петото издание на SOFIA DANCE WEEK ще се проведе от 29 септември до 6 октомври. Организиран от ЕДНО,Adapting_for_a_distorsion Фондация Америка за България и Национален Дворец на Културата, фестивалът ще представи на жителите и гостите на гр. София танцови трупи от Европа и Азия. SOFIA DANCE WEEK 2012 ще има съпътстваща програма, която ще се състои от уъркшопи, ателиета, събития на открито, лекции, прожекции и дискусии, както и специален модул за деца. Фестивалът се осъществява с подкрепата на Столична община. Част е от Културния календар на столицата и подкрепя кандидатурата на гр. София за „Европейска столица на културата 2019 г.”.

[youtubegallery]
Haptic: Hiroaki Umeda|http://www.youtube.com/watch?v=gMJhMxtlsig
Adaptin for Distortion|http://www.youtube.com/watch?v=-PWAQPbOx7I
As if (we would be)|http://www.youtube.com/watch?v=WvuRdvypbHw
[/youtubegallery]