Капка Кумар: “Музиката, танците, красотата и любовта ще спасят света!”

0
211
Капка Кумар

Капка КумарКоя е Капка Кумар: Родопчанка от Велинград, откърмена с нашия фолклор, но в сърцето си носи любовта към индийската музика, танци и култура. Съдбата  й отреди съпруг индиец -Раджиндер Кумар, който е майстор-готвач на индийска кухня. Имат 3 прекрасни дъщери -Джуна, Кавита и Ракеши, както и прелестна внучка  - Наталия. Всички танцуват индийски танци, освен татенцето….Но пък той им готви вкусотии.

Хореограф и директор е на школата по индийски танци „Раджунка“, участвала е като хореограф в редица танцови и музикални формати в България и чужбина.

BG Dancer: Как започна с танците и как избра индийските танци?

Капка Кумар: Едва 5 годишна, гледайки индийски филм, в мен се отключи всичката тази любов в сърцето ми, която продължава да прелива и залива всички, които се докоснат до нея! Индийските танци за мен са моят живот! Започнах с участие във фестивал заКапка Кумар художествена самодейност през 1983г, след което поредица от мои изяви във вечери на индийската култура в София ми дадоха възможността да докажа уменията си и пред индийското посолство. Така следвайки гласа на сърцето си и разпространявайки индийските танци и култура, през 1996 съдбата ме свърза с г-н Кумар. Освен грижите за голямото ми семейство аз не спирах да танцувам и да пръскам магията на индийските танци по нашето Черноморие и София. След което през 2005 г. създадох своя балетна формация “Rajunika”, с която участвахме в снимките на клипа на Румънеца и Енчев “Giliai”. В него голямата ми дъщеря Джуна се представи великолепно макар и само 15 годишна. Последва огромен интерес на българската публика и така основах своя школа по индийски танци “Раджуника”.

Направих няколко спектакъла, с които представихме големите празници на Индия-”Холи” (пролетният празник на цветовете) и  “Дивали” (празника на светлината). Като есента на 2010г. в театър “Сълза и смях” представих и юбилейният си спектакъл “25 години Капка Кумар на сцена”.

BG Dancer: Индийските танци са много красиви, но и много трудни, какво е специфичното при тях?

Капка КумарКапка Кумар: Специфичното при индийските танци е, че те са жестомичен разказ, който се изразява чрез езика на тялото, мудрите (позите на пръстите на ръцете), изражението на лицето (душевните състояния) и ритмичните стъпки и удари на краката, водени от специалните звънчета, които се връзват на глезените (гхунгхару).

Индийските танци произлизат от храмовете. Те разказват митове и легенди от епосите на Индия и са предимно възхвала на Бог, а Бог е любов! Ето защо, макар в различни стилове, според географското си положение, в основата на тези танци е любовта!

BG Dancer: Кой стил най-много ти допада и какво изразява той?

Капка Кумар: На мен много силно ми допада северния стил-катхак, който от храмовете бива въведен в дворците на махараджите. Bharatnatyam също много ми харесва, както и kuchipudi, manipuri, mohiniatam, kathakali и много други. Основата на всичките е разказване на митове и легенди от великите им епоси – “Бхагвадгита”, “Махабхарата” и “Рамаяна”, изразени в различен стил,типичен за географско-населената област. Аз започнах с Bollywood стил – този от филмовата кино индустрия на Индия. В него се събират много класически с модерни стилове и така е достъпен за по-широка аудитория.

BG Dancer: Имаш доста хореографии, коя е най-любимата ти?

Капка Кумар: За любима моя хореография, която съм направила за различните телевизионни предавания…Не мога даКапка Кумар определя само една. По-скоро всичките! Защото всяка една излиза като частица от сърцето и душата ми. А всеки, който е танцувал моите хореографии е бил част от мен, за да я пресъздаде на сцена!

BG Dancer: Как се възприемат индийските танци в България?

Капка Кумар: Слава Богу, докоснатите от това изкуство и магията на индийските танци се увеличават! Тъй като те въздействат релаксиращо и зареждащо с много позитивна енергия,чрез вълшебните мудри (позите на пръстите на ръцете), ритъма на босите стъпала, които се масажират по време на танците. Естествено в моята школа няма никакви граници за възраст и пол. Зависи от желанието на човек. При нас можете да намерите максимално положителното за вас от извора на Индия – танци, музика , анти стрес – релаксиращи техники, кухня, мода, бит и култура! Въпреки недостатъчно информиран за индийските танци, българина ги възприема с много любов, защото му са представени с много любов! Всяко нещо, което носи красота и любов, то има почва навсякъде! По същия начин се разпространяват и индийските танци – разпръсквайки много красота и любов, докосвайки сърцата и душите на хората!

BG Dancer: Пожелай нещо на нашите читатели

Капка КумарКапка Кумар: Искам да пожелая на скъпите ни читатели здраве, светлина, мир и любов! Нека всеки намери своят любим стил танци, музика или изкуство, с който да храни духът си, освен тялото с храна….Защото, когато душевно сме в равновесие и здравето ни ще е добро. Болестите си ги създаваме сами, като не храним нашите души. Нека всеки бъде воден от любовта, защото както вече отдавна е казано: Музиката, танците, красотата и любовта ще спасят света!

Намасте!

[vsw id="_T8nzVZXykE" source="youtube" width="425" height="344" autoplay="no"]