Танцов спектакъл „ШИВА-ШАКТИ“ в автентичен индийски стил

0
83

Дата: 13-ти май 2012, от  18:00 часа
Място: Културен дом Средец, ул. Кракра 2 А, София (срещу парка Заимов)

Спектакълът „ШИВА-ШАКТИ“ е танцово представление в автентичния индийски стил Бхаратанатям. Той е роден в храмовете на Южна Индия и е сред най-авторитетните изкуства в традицията на Индия. След хилядолетна история Бхаратанатям стъпва на сцена в средата на миналия век.

Школа „Натараджа“ ръководи Мина Паталенска, ученичка на госпожа Анитха Гуха – реномиран гуру от Индия. Мина е единствената чужденка, допусната в нейното традиционно индийско училище, което възпитало някои от най-добрите танцьори на съвременната световна сцена. “Натараджа” ще танцуват по поезия на древните езици Тамил, Телугу и Санскрит, ще има и мантри от Ведите. Хореографиите са посветени на Шива и на съпругата му Шакти. И тъй като всеки танц разказва история, гостите на спектакъла ще могат да се запознаят с интересни аспекти от индийската митология и философия.
Шива-Шакти символизира космическото единство на духа и материята. Това е единението на две стихии, неразделно свързани, преплетени, влюбени една в друга. Бог Шива е господарят на танца и на йога, от косите му тече свещената река Ганга, той живее като аскет сред снеговете на Кайлаш в Хималаите. Негова съпруга е богинята Парвати (Шакти). Тя е космическата майка, изначалната енергия на съзиданието. Основното послание на този спектакъл е: единство, единение, едно.
След спектакъла ще има афтър-парти пред залата. Ще можете да се видите с  танцьорите и да се снимате с тях. Ако сте в индийски дрехи – още по-добре!

Билети ще бъдат в продажба в мрежата на www.eventim.bg

Цена на билетите: 10 лева
www.MeenaPatalenska.com