¡Azúcar! В памет на кралицата!

0
49
La Reina
La Reina

La Reina
La Reina

Спектакълът “La Reina” направи най-емоционалния и искрен поклон пред една от най-ярките фигури на латино музиката. BG Dancer и публиката на Зала 1 на НДК пяха и танцуваха заедно с 15-те танцьори, обединили сили, за да почетат паметта на кралицата („la reina”) на салсата – Селия Круз.

Две трупи са в основата на звездната танцова група, която прави спектакълът „La Reinа” това, което е: Tropical Gem и Flamboyan Dancers. 15-членният екип включва професионални танцьори от Италия, Аржентина, Куба, САЩ, Пуерто Рико. „Не е лесно да работим всички заедно“, сподели съвсем откровено основният хореограф на спектакъла Фернандо Соса пред публиката в зала 1. „Но си заслужава усилията заради Селия Круз“.

Иначе самият спектакъл няма как да се разкаже. Той трябва да се гледа. Снимки, интервюта и архивни кадри разказваха за живота на Селия Круз на екран. А на фона на незабравимите й песни на сцената се разиграха всякакви сюжети и хореографии. Освен дълбокия и разтърсващ глас на Селия Круз, танцовите изпълнения бяха обединени от тотален професионализъм, но още по-важно – емоция. Любов към музиката, привързаност към сцената и публиката, уважение към кралицата на салсата.

Селия КрузЗа никой в публиката не остана скрито, че Селия Круз към салсата се отнася тъй като Майкъл Джаксън към попа. Тя е първата жена, превърнала се в мега звезда на салса музиката. Родена в Хавана през 1925, на 25-годишна възраст тя се включва в най-известния кубински оркестър по онова време La Sonora Matancera. Малко след това Круз става и основен изпълнител в нощния клуб в Хавана „Tropicana”. По-късно й се налага да напусне Куба по политически причини и се установява в САЩ. През годините получава изключителни награди за брилянтния си музикален живот. Печели няколко награди „Грами”, а самият президент Бил Клинтън й връчва Националния орден за изкуство на САЩ.

Селия Круз почива през 2003 година от мозъчен тумор. Но оставя на света цяло море от качествена салса музика, а наред с това и посланието, че „животът е карнавал“ (може би най-известната й песен – “La Vida Es un Carnaval”).

Помнят я още и с възклицанието ¡Azúcar! („захар“ на испански), с което се обръща към публиката. С него завърши и спектакълът „La Reina” на 31 март в София. И с аплодисментите на българската публиката.

София е едно от няколкото места в света, имали възможността да видят спектакъла, чиято премиера е едва преди няколко месеца – на 1 октомври 2011. Смята се за най-добрия салса спектакъл за миналата година. И има защо.

Спектакълът в България се реализира благодарение на Star Event Agency.

[vsw id="eK64sNhGS3Q" source="youtube" width="425" height="344" autoplay="no"]