Коста: Танците правят живота ми разнообразен, интересен, доста екстремен. И никога монотонен

0
370
Коста

КостаКостадин Костадинов – Kоста е роден в Пловдив. Най-известен на широката публика става през 2009 година с участието в най-гледаното българско танцово шоу – “Vip Dance”, където води отбор с Николета Лозанова. Занимава се с танци повече от десет години. Представя България на състезание за купата на Италия през 2004 г. Работи като аниматор и преподавател в България, Турция, Гърция, Тунис, Германия, Англия, Холандия. Участва в български и чуждестранни салса фестивали, кино продукции, музикални видео клипове, реклами, театрални постановки. Наскоро сформира своя танцова формация – “Own Beat”, в която участват доказани професионални танцьори.

BG Dancer: Здравей, Коста. Как си? Къде беше последното ти участие?

Коста, Деян, Митко
Коста, Деян, Митко фото: Disco.bg

Коста: Здравейте. Мога да кажа, че се чувствам много добре. Правя това, което обичам и се радвам, че въпреки трудното положение в България, имам доста поводи за работа в сферата, която съм избрал за развитието си.

Участията ми са доста различни, всъщност точно към това се стремя. Последното ми участие беше в едно столично заведение, в което работя вече доста често – „La Cubanita”. Там танцувам салса с моята партньорка – Славея. А вече няколко пъти правим едно доста успешно парти: „Havana night- salsa teachers”, като за целта съм сформирал едно доста силно мъжко трио, с помощта на моите колеги Димитър Кирков от „Салса ритмо“  и Деян Стефанов от „Dance Academy”. Партито е насочено предимно към женската част от клиентите на заведението. Имаме шоу програма и също така цяла вечер забавляваме публиката, танцувайки с дамите (Смее се). Има голям успех за сега.

BG Dancer: Как успяваш да смогваш с толкова много участия, клипове, турнета, фестивали?

КостаКоста: Аз съм доказал пред себе си, а и пред познатите ми, че когато правя нещо, което ми харесва, просто нямам умора. Когато нещо ме провокира да се раздам и мисловно и физически на макс, наистина откривам в себе си неподозирано количество енергия и заряд. Ето, например сега се връщам от една нощна репетиция, а сега часът е 03:00 през нощта. Малко хора, дори мои колеги, успяват да са в кондиция за репетиции в толкова късни часове. Това се дължи на нагласата ми, че правя нещо, с което изразявам себе си, т.е. творя. Всъщност не бих казал, че в момента съм пренатоварен с участия. Имал съм и много по-екстремни моменти. Мога да поема много повече натоварване.

BG Dancer: Остава ли ти време да преподаваш? Къде и какво преподаваш?

КостаКоста: Всъщност да. Даже програмата ми на преподаване е доста пълна. Водя уроци всеки ден от седмицата с изключение на петък. Водя салса и хип-хоп, като в последно време съм наблегнал повече на хип-хопа.

В понеделник и сряда водя уроци в денс студио „Салса Ритмо“ (Студентски град) с две групи: начинаещи и средно ниво. Вторник и четвъртък съм в залите на „МОНТФИЗ“ (Зона Б5) –отново две групи: начинаещи и средно ниво. Салса преподавам през уикенда. Водя две групи в залата на „Juliva Aerobic Dance Studio”- Раковска 78. В свободните часове водя и частни уроци. Някои от клиентите ми са наши звезди от сферата на музикалния шоубизнес.

BG Dancer: Всъщност салсата или хип-хопа е твоето амплоа?

Коста: Смея да кажа за себе си, че съм един от малкото комплексни танцьори в България. Имам опит не само в сласа и хип хоп. Танцувал съм с доста български балети и формации, правещи модерен балет. Например 3 години бях танцьор в балет Дива. Работил съм на кораби като танцьор в различни формации. Бил съм аниматор (танцьор) в хотели зад граница. Всичко това ми е дало опит, който не може да се усвои само в един танцов стил.

Хип-хопът ми харесва и ми дава много по-различно усещане от латино танците, но в тях пък имам най-много опит. Започнах със салса преди повече от 10 години и все още се занимавам с този стил.

Това, че съм се хвърлил в развиването на танцовите си умения в различни стилове, си има своите предимства и недостатъци. Когато се занимаваш с един стил танци, имаш възможност да му се отдадеш изцяло и съответно да станеш много добър в него.  Аз се опитвам да се развивам в различни стилове, точно затова не мога да кажа за себе си, че съм много добър хип-хоп или салса танцьор, но пък мога да кажа, че съм вече доста добър комплексен танцьор, поне за рамките на България. Към което всъщност се стремя.


BG Dancer: А хореографиите на поп-фолк парчета с твое участие твое дело ли са? И коя е песента с любима твоя хореография?

Коста & РайнаКоста: Без да го търся целенасочено, вече имам участие в доста поп-фолк клипове.

В някои клипове съм поканен от други хореографи и се е налагало да изпълнявам техни хореорафии, а в други идеята е предполагала просто да импровизирам пред камера. Напоследък работя и по клипове, в които съм не само участник, но и хореограф. Такъв е случаят с клипа на Цветелина Янева „Брой ме“.

Може би клипът на песента „Ти ли си“ на Райна ми е фаворит засега. Видеото заснехме само двамата с Райна – доста семпъл, но точно заради това въздействащ. Всъщност хореография няма – всичко е импровизация на място, но се получи доста приятно.

След броени дни ще излезе новото парче на Райна – „Вътре в мен“. Мисля, че доста ще се хареса това, което правим в клипа. Очаквайте го много скоро.
BG Dancer: Участията на Райна са винаги придружени с много танци, когато си около нея. Какво те вдъхновява за хореографии на музика от поп-фолка?

Коста & РайнаКоста: Напоследък работата ми е доста свързана с поп-фолка, но ако трябва да съм честен, това не е моята музика. С Райна правя всичко с удоволствие, защото за мен тя е една от най-добрите изпълнители. 100% професионалист – много добра певица, изключително добре се справя с танците, има страхотно излъчване и магнетизъм на сцена. Точно това ми дава вдъхновение и радост да работя с нея.

Мисля, че много наши изпълнители трябва да вземат пример от Райна и да наблегнат на танцовите си умения, да поработят върху поведението си на сцена. И в клиповете си.

Райна ходи на много различни уроци по танци и не разчита само на това, че и се отдава да танцува – тя се учи упорито. Повечето ни „звезди“ имат сериозна нужда от това. (Смее се)
BG Dancer: А кога започна с танците и как се случи така, че те завладяха живота ти?

КостаКоста: Започнах със салса преди… май станаха 12 години. Тогава изобщо не съм предполагал, че животът ще ме завърти на 360 градуса и танците ще са моята професия.

Аз завърших висше образование със специалност „Инженерен дизайн – вътрешна архитектура“. Много хора ми се чудят на акъла как съм изоставил такава сериозна професия и си „губя времето с танци“, понякога и аз си се чудя на акъла… Но истината е, че танците ми дават нещо, което не мога да получа от нищо друго. Зареждат ме по уникален начин, дават ми възможност да изразявам себе си с тях. И най-вече правят  живота ми разнообразен, интересен, доста екстремен. И в никакъв случай монотонен, а това е много важно за мен.

BG Dancer: Когато не танцуваш, май държиш китара?

Коста: Някои май е видял клипчетата, които си позволих да постна във фейсбук. (Смее се). Да, много обичам да си „подрънквам“ на китара вкъщи. За съжаление имам доста малко свободно време и рядко хващам китарата. Тя е просто хоби. Никога не съм ходил на уроци по китара, не мога да прочета нито една нота, но пък имам музикантски слух. Танците са неразривно свързани с музиката. Няма как да обичаш танците, а да нямаш усет към музиката.

КостаСмея да кажа, че съм човек на изкуството, колкото и грандиозно да звучи това. Завършил съм художествена гимназия със специалност Скулптура. Рисувам от дете. Имам талант и в това. 10 години се занимавах доста сериозно с бойни изкуства и може би това доста ми помага и в танците. Артистична натура съм и с удоволствие съм отворил себе си за магията на различни изкуства.


BG Dancer: Ти беше един от водещите хореографи във „VIP Dance”. Оттогава не са правени такива формати, а интерес като че ли има. Защо според теб си нямаме танцови формати като на Запад?

Коста: „VIP Dance” наистина беше може би най-интересният телевизионен формат, заложил на танците.  След него се случиха и други телевизионни танцови формати, но според мен нямаха този успех.

Помня, че към края на „VIP Dance” сценаристите ме попитаха дали според мен, акоКоста направят аналог на So you think you can dance в България, ще има достатъчно интерес и дали ще има достатъчно добри танцьори, които ще се включат. Тогава им отговорих, че със сигурност в България има много талантливи танцьори с добър опит, а съм сигурен, и че има и много талантливи млади хора, които все още не са се изявили пред камера и никoй не ги е забелязал.

Не направиха такъв формат… И може би проблемът не е в това, че няма достатъчно участници за него. В България всичко се случва много трудно – проблемът е в липсата на възможност за финансиране, която пък е причинена от много други проблеми, които всички българи прекрасно знаем.

BG Dancer: Какво да очакваме от Коста?

КостаКоста: Това е много интересен въпрос. И аз самият често си го задавам (Смее се). Нещата в живота ми винаги са се случвали много спонтанно, без да ги търся целенасочено. Много често аз самият съм изненадан от себе си… и тръпна в очакване какво ли ще ми се случи скоро. Със сигурност очаквайте  да ме виждате в още много събития, свързани с танци. Аз кипя от енергия и съм отворен към нови предизвикателства и усещания. Обожавам любовта и положителната енергия на публиката… И когато я получа, я връщам двойно.

Мисля, че тепърва ще ми се случват много по–интересни, провокативни и мащабни проекти. След седмица заминавам за Дъблин. С моята партньорка Славея, ще вземем участие в „St. Patrick’s Салса Фестивал 2012“, където ще представим България. Този конгрес не е от най-големите, но пък ще участват много добри и известни салса танцьори от цял свят и съм много щастлив, че поканиха и мен. А вие скъпи приятели:  Очаквайте Коста в действие (Смее се). Own Beat! (Следвай собствения си ритъм!)

[vsw id="7RenH8w0LW4" source="youtube" width="301" height="200" autoplay="no"] [vsw id="fSA8oLjNXvY&fb_" source="youtube" width="301" height="200" autoplay="no"]

[vsw id="olppEI7JfLM" source="youtube" width="525" height="344" autoplay="no"]