На крилете на Изида: Египет е близо

0
87
Свещената чаша
фото: Николай Христов

Свещената чаша
фото: Николай Христов

Преди няколко години това би било немислимо. Пълна сцена с български изпълнители на професионално ниво… по ориенталски танци. Днес обаче е факт. Спектакълът „Свещената чаша“ го доказа – пълна сцена с танцьори и пълна зала с желаещи да ги гледат. И нещо наистина интересно в културния календар на София.

BG Dancer гледа спектакъла на 20-ти март в Модерен театър – София. Интродукцията е обещаваща – класически балет върху ориенталска музика. Прекрасно начало за историята на Мает – момичето, призвано да вземе Свещената чаша от недобронамерени ръце и да намери място, на което чашата ще е в безопасност. Историята се развива паралелно на екран и на сцената. А танците са главозамайващи (на моменти – буквално).

Mahdy Emara
фото: Николай Христов

Редуват се танци и картини. Автентични ориенталски танци отстъпват място на техни модерни интерпретации, а тук-там се прокрадват индийски танци и забележете – български фолклор. Танцьори от няколко школи обединяват сили за тази пъстра картина – Oriental Dance Club Anejly, Dance Studio Déjà vu, Derida Dance Center, Stars Dance Center, MVJ Studio и др.

Безспорни бисери в пъстрата програма на спектакъла бяха специалните гости. Надежда Стойкова (Беларус/България) беше на сцената два пъти и заслужено обра овациите на публиката. Същото се отнася за Shams (Италия/България), от която човек не може да откъсне поглед, дори да се опитва. (Вижте интервютата на BG Dancer с Надежда Стайкова и Shams).

Главозамайващо (буквално) беше първото изпълнение на египетския мастър Мади Емара в България, който направи безкрайно много завъртания, без да спира, без да смени посоката и без да помръдне от мястото си. Малко по-късно той представи и египетски фолклорен танц с пръчка върху автентична египетска музика, странно наподобяваща изпълнение на български зурни.

Сред гвоздеите на програмата BG Dancer отговорно подрежда и малката Гери (видима възраст 8-10 години), която направи най-запомнящия се индийски танц – облечена в традиционни индийски дрехи и със заразяваща усмивка и настроение.

Свещената чаша
фото: Николай Христов

Пътешествието на Мает завърши някъде между „земята на траките“ и Египет. Посрещната от феи със силно впечатляващи криле на Изида, тя намери мястото на Свещената чаша и мир за себе си. А публиката успя да се убеди, че на крилете на Изида Египет е по-близо.

Както е всеизвестно, зад всеки голям спектакъл стои една силна жена. В случая това е Анжела Атанасова. За идеите, труда си и за майсторските движения на сцената тя получи най-много аплодисменти. BG Dancer е категоричен – напълно заслужено.

[vsw id="NivsBBuJVZY" source="youtube" width="425" height="344" autoplay="no"]

На 23 можете да се насладите на вечерното шоу в клуб Зенобия от 20:30 ч., а на 24 в клуб Финикия