Хореографът на X Factor Милен Данков: Зад всичко бляскаво стои много голям екип.

0
112
Милен Данков

ММилен Данковилен Данков е едно от популярните имена сред хореографите в България. Обучаван от професионалните танцьори на руския балет „Тодес”, през 2003 година става основен хореограф на балет „Сатен”. По-късно нашумява покрай участието си в някои от най-добрите ТВ формати: води отбор с Камен Воденичаров и Даниела Янков във „VIP Dance”, а по-късно името му е едно от най-споменаваните в „X Factor”, където е главен хореограф. Участва и в клипове на някои от най-известните поп звезди в страната (Мария Илиева, Графа, Невена Цонева, Нора и др.). Преподавател е в Dance Zone & Millennium Dance Zone от 2005 година.

След като се разминаваме в уговорките си за интервю вече няколко месеца, най-после се засичаме в Лондон. Все пак правим интервюто онлайн.

BG Dancer: Какво правиш в Лондон, Миленe? Какво те води тук?

Милен: В Лондон съм от два дни с мои приятели. Тъй като покрай X Factor нямахме Милен Данковвъзможността за лятна ваканция, решихме сега да си направим почивка, която естествено съчетаваме с танци. Малко е странно да си почиваме, но поне тук има достатъчно танцови студиа, за да оправдаем престоя си. А и другия месец ми предстои да посетя няколко мастер класа на Браян Фрийдмън*. А във фейсбук съм, заради вашето любопитство към мен (смее се).

———————-
* Браян Фрийдман е известен американски танцьор и хореограф. Работил е с Бритни Спиърс, Бионсе и Марая Кери. Бивш съдия в американското So You Think You Can Dance. В момента работи с американските версии на „X Factor” и „Америка търси талант”. (бел. ред.)
———————

BG Dancer: Като спомена X Factor, да правиш няколко хореографии за голямо шоу всяка седмица със сигурност е предизвикателство. Откъде черпеше идеи, вдъхновение?

Милен ДанковМилен: Задавам си този въпрос постоянно и осъзнавам, че годините танци и материала, които съм усвоил, дават днешните резултати. Не ми коства кой знае какво усилие да измисля един танц, отпускам се и се оставям на настроението си и накрая виждам какво се получава… Сега обаче съм доста обременен от този формат и все още не мога да се отърся от всичко.  Да не ти казвам, че предстои и втори сезон на формата, което ме стряска, защото отговорността е още по-голяма.

BG Dancer: Лесно ли се работeше с екипа и участниците?

Не-е-е, никак даже! (Смее се.) Всеки луд с номера си. Трябва много точен подход към участниците. Виж, с танцьорите нещата стоят по друг начин. На първо място, ние сме приятели. А освен това работата ни е хоби и това ни прави щастливи, затова и не съм имал никакви проблеми с танцьорите. За един екип най-важни са мотивацията, целта и усещането за доверие.

BG Dancer: А коя е любимата ти хореография от тези, които направи в X Factor и защо? А любимата ти хореография като цяло?

Милен Данков
фото: Мери Кълчева

Милен: Всичко, което направихме в това предаване, си беше пълна магия, късмет и постижение… Все пак сме достатъчно нов екип – Елица, Виктор, Здравко, Маргарита, Дидо, Габи, всеки от тях показа себе си в това предаване. Много голяма част от танците се случи благодарение и на тях, така че май трябва да питам всички от екипа за най-любим танц. От друга страна няма много смисъл да харесваме работата си, защото това е вечен преход. Сега виждам много грешки и ако ми е харесвало нещо преди, вече може и да не ми харесва.

Така че мисля, че нямам конкретен любим танц. От английската версия на формата получих писмо за един от танците си, този на Jason Brad Lewis. Това може би е вид признание, което би трябвало да определи любимия ми танц.

Харесва ми всичко, което е основа и може да се развива. Всичко се случваше на ръба. За 2 дни правехме 5 танца, направо факири! Имахме по 12 участия на седмица, беше много весело. Имахме общо около 120 идеи.

BG Dancer: Като че ли форматите за пеене в България са по-успешни от танцовите. Защо според теб?

Milen Dankov
фото: Тодор Саботинов

Милен: Не смятам така, тъй като досега не е имало нито един чист танцов формат в България. Досега имаше предавания, които трябваше да покажат танца, но те бяха опорочавани от звезди, които никога не са танцували. Следователно, пада и качеството. Смятам, че много скоро ще се появи формат, който ще покаже изцяло танцьора/изпълнителя в неговата си среда, без да се съобразява от други фактори. Танцовата култура в България се развива с ненормални темпове в този момент и е въпрос на малко време да се случи. Просто някой продуцент трябва да повярва и на тази идея. Сега гледаме сериали, утре може да гледаме и танцови предавания. Въпрос на мода. Затова гледам да мотивирам хората, с които работя и да им вдъхвам сили. Рано или късно всичко се случва. Особено когато това е начинът ти на живот.

BG Dancer: Това ли е за теб танцът – начин на живот?

Милен: Да! Не може да си добър лекар, без да си посветил живота си на медицината… С всичко е така. Трябва ти сърце. Работиш с хора и е най-важното какво ще им дадеш, а те от своята страна могат да те доразвиват. Така съществува Америка. Градят постоянно и поставят едни минимални непостижими основи към другите.

BG Dancer: Кога всъщност започна да танцуваш?

Милен Данков
фото: Мери Кълчева

Милен: Ооо, не знам, честно! Знам само, че има доста виновници за това – Майкъл Джексън, Джанет Джексън, Мадона, Бионсе, Джъстин Тимбърлейк, Бритни Спийрс, Кристина Агилера, Принс. Абе всички, с които съм израснал. Това са изпълнителите, които са провокирали мен и тялото ми да се движи. А сега гледам и техните екипи, хората, които изграждат всичко. Зад всичко бляскаво стои много голям екип.

BG Dancer: Преподаваш в Dance Zone и Millennium Dance Zone. Кое ти доставя най-голямо удоволствие – да правиш хореографии, да танцуваш или да преподаваш? И защо?

Милен: В последно време танцувам много повече отколкото преподавам и това е нормално, тъй като вМилен Данков предаването се изморих не физически, а психически. Искам почивка, макар да не съм спрял да измислям нови танци и да преподавам. Сега съм в Англия, за да танцувам, да не се обременявам с мисли, да обърна малко внимание на себе си. В предаването аз бях най-неподготвения – нищо, че съм измислял танците. Занимавах се с куп други неща. И сега е време за почивка. Но само на думи, явно, защото преди няколко дни снимахме клип с Криста… май почивка няма. Обичам да танцувам, да преподавам и да гледам как всички живеят за свободата си.

BG Dancer: Какво да очакваме от Милен Данков?

Милен: Ами освен да очаквате да съм жив и здрав, щастлив и усмихат, друго няма. Само когато човек живее пълноценно може да споделя всичко. Искам да има и утре, за да видим какво ни очаква. Стискай ми палци да не си повярвам. Не знам какво ме очаква и това е най-хубавото на живота. Добре де, очаква ме 2-ри сезон на X Factor, а какво ще стане там, ще видим (Смее се).

[vsw id="w5FsUH0IMdI?t=1m41s" source="youtube" width="425" height="344" autoplay="no"]

[youtubegallery]

[/youtubegallery]