Мега-балетът “Шехерезада” с премиера в България

0
67
американски балет за България

cultural bridgesСлед успешното представяне на “Баланчин и Фарел: Американски балет за България” през 2011, сдружението Cultural Bridges предлага втори проект от своята  програма “Балета по света”. Програма „Балета по света”е насочена към превръщането на балетното изкуство в ефективен инструмент за културна дипломация, връщането на младите хора в залите на балетните театри, обогатяване на палитрата на професионалния балет в България и възстановяване престижа на българската балетна традиция.

Премиера: 19 април 2012г- 19.00 часа.
Следващи представления:
20.04.2012 г- 19.00 часа.
28.04. 2012 г- 19.00 часа.
29.04.2012 г – 16.00 часа
Място на събитията: Софийска опера и балет.

Всяко едно от представленията съдържа:

LA Source - балет на Джордж Баланчин

фото: Anne Deniau

Той ще бъде поставен на сцената на Софийската опера и балет от Даяна Уайт – екс прима-балерина и постановчик на “Ню Йорк Сити Балет”, както и оторизиран постановчик на “Джордж Баланчин тръст”. “Ла Сорс” носи характерния стил на Баланчин – почти акробатичен балетен танц, изпълнен от изключително бързи, виртуозни танцьори. Наричат го “розовия балет”, защото всички костюми са в розово – изработени от Холи Хайнс и създадени специално за представленията в София.
Музика: Léo Delibes (1836-1891), ползвани са откъси от негови произведения, сглобени за нуждите на хореографията от Баланчин и Naila (1866) и Sylvia (1876)
Костюми: Holly Hynes
Времетраене: 27 минути
Хореография: George Balanchine
Постановка: Diana White. Бивша прима на Ню-Йорк Сити Балет (Nеw York City Ballet)

Scriabin Prelude

Momchil Mladenov
фото: Carol Pratt

С този балет Момчил Младенов продължава връзката с успелите българи балетисти извън България, като ги смесва с танцьорите на Софийска опера и балет. Основната идея е обогатяване на българската балетна традиция и надграждане над танцовата школа на Ваганова, в която са обучени българските танцьори.

Xореография: Момчил Младенов
пиано: Georgi Chekin
костюми: Христина Михалева
Време: 20 мин.

The Scheherazade

sheherezade
http://sarabex.tumblr.com/

Една от най-успешните постановки на хореографа Катрин Поузин. Шехеразада е мегапродукция, съвременна интерпретация на класическата балетна техника, и уникални костюми, зашеметяваща визия и сериозни философски послания поднесени като вълшебна приказка. В рамките на първия проект на сдружението през 2011 беше представен друг ескпресивен модерен балет на хореографа – “Степинг Стоунс”, разкриващ нейния поглед върху отделните стадии на еманципация на жената.
По време на представленията ще бъдат ползвани оригиналните костюми създадени за премиерата на спектакъла в Milwaukee Ballet Theatre. Костюмите ще бъдат копирани под ръководството на тяхната авторка и копията ще останат собственост на СОБ. (само за един от костюмите на дервишите в представлението са необходими около 30 метра естествена коприна).

Xореография Kathryn Posin.
Постановка: Momchil Mladenov и Mireille Favarel
Музика: Римски Корсаков
Костюми: Judana Lynn
Време: 50 мин.

Билети на касата на Eventim.bg