„Туй, що не гасне” – фолклорни вариации

0
89
фолклорни вариации

фолклорни вариацииМеждународна фестивална програма „Приятели на България” стартира през новата година серия от концерти. Инициативата има за цел българската публика да се срещне с изкуството на талантливи български изпълнители с широка международна известност и такива, които творят в чужбина.

Началото е фолклорен концерт на 20. 02. 2012 г. в НДК. Започваме с традициите, но и с тяхното претворяване днес. Целта ни е да покажем, че фолклорът ни е жив, че се развива, че е модерен. Това е изкуство, което има много почитатели именно сред младите и модерни българи и ние искаме да им дадем нещо, от което имат нужда – разтърсващата красота на българската музика и адреналина от българските народни танци.

Участниците:

ФОЛКЛОРЕН  АНСАМБЪЛ  “ТРАКИЯ”- новатор в музикалните и танцови форми, като нито за миг не прекъсва връзката на съвременното изкуство с дълбоките корени  на българския фолклор, обреди и легенди, чийто хор пее в Парижката зала “Олимпия” през 1990 г.  и заема трето място в класацията на “Билборд” за същата година.


БУЛГАРА - групата, която използва дръм енд бейс, фънк и броукън бийтс, Jungle, рок и джаз, за да подчертае хармоничната красота на българския фолклор, преплитайки традиционни инструменти с електроакустични.

ЕВА  КВАРТЕТ – част от състава на Мистерията на българските гласове, с които пеят и до днес, осъществили множество успешни концерти на престижни фестивали и в концертни зали, участвали в компилации със световни изпълнители, турнета в над 20 държави по целия свят.

ДУЕТ  ДВУГЛАС – Даниел Спасов и Милен Иванов – единствените мъжки гласове в концертните програми и албумите на световноизвестния хор “Мистерията на българските гласове”, които търсят съвременни музикални решения и така създават свой неповторим облик.

И, разбира се, бъдещите танцьори и хореографи на България – децата на НАЦИОНАЛНОТО УЧИЛИЩЕ ЗА ТАНЦОВО ИЗКУСТВО – поели огромната отговорност да запазят българското.

Режисьор Стефан Мушатов

Дата: 20. 02. 2012 г.,
Начало: 19. 30 ч., зала 1 на НДК

Билети на касата на НДК и в мрежата на www.eventim.bg.