Що е „лицензирана“ зумба и има ли почва у нас

0
638
zumba

zumbaНапоследък в България, най-вече в София, активно се популяризира фитнес танцът зумба, който е вдъхновен от латиноамериканските танци. Създаден от хореографа Алберто Перез в Колумбия в края на ХХ век. Зумбата включва танци, аеробика и фитнес. Хореографията на зумбата съчетава движения от хип-хоп, самба, салса, меренге, мамбо, бойни изкуства и ориенталски танци.

Освен че се забавляваш под музиката на зумба, докато правиш типичните фитнес упражнения, с танца тренираш цялото тяло и гориш калории. С една дума – здравословно е.

Дотук нищо нередно, не че сега започва кой знае какво, но ако се интересувате при кого да заредите енергията си и да подобрите тонуса си, ще ви е малко трудно. То май напоследък при всички танцови стилове е така – труден и важен е изборът на школа, студио, хореограф.

Та когато решите да тренирате зумба, трябва да бъде измежду  53-ма лицензирани инструктора в София.

А това, че един инструктор е лицензиран, означава, че си е платил курса на обучение (1 ден!), който варира от 280 до 400 долара и е получил сертификат от компанията Zumba® Fitness. Разбира се, предполага се, че се е научил (инструкторът) да прави подходящите стъпки и движения, за да направи хореография.

Та ако за ден ставаш инструктор по фитнес и танци, онези, които цял живот са се учили и продължават да се учат, малко са се прецакали.

salsaИ все пак това е може би по-добрият вариант, сравнено с другите инструктори, например тези по салса. Тук нещата са доста по-различни и разчупени – правила, за да станеш инструктор, няма. Необходимо е да ходиш на уроци от 6 месеца до 1 година, за да кажеш на себе си, че си достатъчно добър и да решиш да отвориш самостоятелна школа. Трябва ти още hot name (страстно име), разлепяш плакати, правиш фейсбук ивенти и вече имаш 10 души, които да се учат да танцуват страстната кубинска салса. Как ще се научат, правилно ли ще се учат, на 1, на 2, на 3 – няма значение, важното е купон да става.

А купони винаги стават – местата, на които можете да потанцувате социално и зумба, и салса (с или без лицензирани инструктори) са няколко.