43-ти фестивал на оперното и балетното изкуство в Стара Загора

0
34
балет Арабеск

От 11 ноември до 2-ри декември ежегодния фестивал събира на едно място ценителите на операта и балета. На 29 ноември ценителите на балета могат да видят две представления “Тъй рече зарастура” и “Парарелни светове”.

“Тъй Рече Зарастура”

балет АрабескСпектакълът на Мила Искренова е интуитивно и артистично отражение на най-известната философска поема на немския философ Фридрих Ницше, освобождаващо  го от натрупаните във времето манипулативни и спекулативни тълкувания Спектакълът се подчинява на музикалната структура, като всеки от епизодите развива различен визуален принцип.Танцьорите  пътуват през осем последователни нива като едно колективно тяло, което преминава през различни състояния и образи, отразяващи по съвременен начин идеите на Заратустра.

Сценографското решение на Нина Пашова се определя от принципа на контраста между светлината и мрака. Сцените ще се разгръщат в дълбочина от аванс сцената към дъното като стъпала, през които преминава странстващият и търсещ човешки дух, който преодолява различни препятствия и предизвикателства , за да достигне и да се слее със светлината.

Хореография: Мила Искренова
Сценография и костюми: Нина Пашова
Мултимедия: Никола Налбантов
С: Ангелина Гаврилова, Даниела Иванова, Ивелина Михайлова, Кристине Енков, Марина Попова, Стефка Табакова, Таня Кацарова, Асен Наков, Валери Миленков, Васил Дипчиков, Иван Иванов, Стефан Вучов
Държавна опера и балет Стара Загора
29 ноември (вторник), Основна сцена, 19:00 ч.

“Парарелни светове”

балет АрабескХореографът Асен Наков, автор на спектакъла „Паралелна реалност” поглежда към танца през идеите на квантовата теория, която е приложима не само в света на атомите, но и към всичко в макрокосмоса на всекидневието ни. Според тази теория съществуват множество реалности, където има безкраен набор от наши версии, живеещи в паралелни измерения.

Ефектните костюми на Цветанка Петкова-Стойнова засилват невидимото-видимо. Идеята на хореографа, че една форма изкристализира в реалността само при акта на наблюдение е от съдбоносно значение. Точно този акт принуждава танцьорите как да се движат къде да бъдат или да се задържат само на това единствено място  от всички други възможни места.

Всичко съществува като призрачна амалгама от възможности, дотогава, докато моментът на наблюдение не отдели един вариант, който трябва да придобие плътност и оттам да стане реалност, а за да се превърне в реалност най-много се нуждае от въображение. Налага се да погледнем света от нова гледна точка.

Балет Арабеск
Хореография: Асен Наков
Костюми: Цветанка Петкова-Стойнова
С: Кристине Енков, Марина Попова, Таня Кацарова, Васил Дипчиков, Леандер Янес, Стефан Вучов
Държавна опера и балет Стара Загора
29 ноември (вторник), Основна сцена, 19:00 ч.