“Шейк в лятна нощ” – Рап-пърформанс по Уилям Шекспир

0
51
Шейк в лятна нощ
фото: Александър Николов

Шейк в лятна нощ
фото: Александър Николов

“Шейк в лятна нощ” е дипломен спектакъл на студенти от различни програми на Нов български университет към департамент ”Театър” и департамент “Музика” на НБУ, с ръководител доц. Снежина Петрова.
Първоначалната идея беше да се направи опит мерената реч на Шекспир да бъде припозната като възможен текст за рап-песен. На базата на класическия сюжет описанв “Сън в лятна нощ” се изгради музикално-сценично произведение, заредено с енергията на съвременната поп-култура.
През есента на 2010 г. студентите-музиканти от SOUNDFLAME започват да пишат музиката и съвместно с целия екип да търсят най-точната композиция от музикални теми и бийтове.
Пиесата на Шекспир е силно редактирана, като са премахнати една част от героите и действието е съсредоточено само върху три основни двойки, Пък, Феята и Кросното, като се появява и един нов герой – Разказвача, чийто текстове са авторски, на самия студент.
Неговата функция е на медиатор между класическия стил и съвременния рап стил, съчетани в спектакъла. В продължение на няколко месеца се търси образа на спектакъла, изграден по логиката на едно Life шоу. Така се стигна и до включване на мултимедията, не само като визуална среда на спектакъла, но и като пространство за един от основните персонажи в постановката – Пък, чийто образ е анимиран и представлява един виртуален герой.”

Идея и реализация:
доц. Снежина Петрова

Музика: SOUNDFLAME

Текст: Shakespeare и Muden MC
Мултимедия: АКТИВИСТ 38

С участието на: Muden MC, Lady Re, Stoidзън, Dolly Brand, Barboranka, Shpagata,
Tina G /Queen 100, WildFil, Da fakin Stoev / Parji
Танцьори: Mr.Machine, Simbad & Rosen-Hulk

Дата: 18.11.11 от 18:30 часа в Университетски театър на НБУ