Дяволски добър спектакъл

0
64
igor moiseev

Igor MoiseevBG Dancer си тръгна повече от доволен в студената вечер на 23 ноември, след като се стопли по всички възможни начини от спектакълa, който балетът на академичния ансамбъл „Игор Мойсеев“ представи на българската публика в зала 1 на НДК в София.

В рамките на близо два часа на сцената видяхме толкова много неща, предизвикващи толкова много емоции. Разделено на две части, представлението ни подари класа, вероятно надминаваща всичко, което сме гледали напоследък.

В първата част многобройните танцьори от легендарния руски балет (поне 70!) направиха културна обиколка на Балканите и Източна Европа, представяйки традиционни гръцки, сръбски, македонски и какви ли още не танци. Фурор сред публиката предизвика, разбира се, българската хореография, подплатена с нашенски народни носии и засилена енергия от страна на танцьорите. Българската нишка в първата половинка от концерта обаче не се простираше само дотам –част от хореографията беше поставена от работещия с руския ансамбъл български хореограф Живко Иванов върху музика на друг българин – Димитър Христов.

ansambul_igor_moiseevОще по-впечатляваща обаче беше втората част, в която премиерно за България беше представено произведението „Ночь на Лысой горе”. Поставен от самия Игор Мойсеев, спектакълът е игран няколко пъти на Бродуей. И има защо, уверихме се сами. Действието е базирано на стара славянска легенда и не е непознато за България – селото се събира на народно веселие и прескача огън за здраве и за да се предпази от злите сили. Нощта обаче настъпва и злите сили (разголени дяволи и вещици в провокативно прилепнало трико) започват небивал пир. Толкова впечатляващо сборище на „злото“ не сме виждали в нито един холивудски филм! А танците бяха главозамайващи и достигнаха връхната си точка в „дяволски“ бърз и труден рок-енд-рол. Просто гениално!

igor moiseevВ крайна сметка – слънцето изгрява, любовта заедно с него, публиката е доволна, ние също. Качествен културен продукт отвсякъде.

Държавният академичен ансамбъл за народни танци на Руската Федерация „Игор Мойсеев“ е основан през 1937г. от видния руски балетист и хореограф Игор Александрович Мойсеев. През 1967г. трупата получава името Академична танцова трупа. Пътува по целия свят и има защо. Самият Игор Мойсеев има възможността да се радва на огромна част от успеха на балета, тъй като доживява до 101 години. Почива през 2007 година.

Спектакълът на балет „Игор Мойсеев“ в България е продуциран от АРТ БГ и подкрепен от Столична община и посолството на Руската Федерация в България.

[vsw id="gOsrFXq0jco" source="youtube" width="525" height="344" autoplay="no"]