Петя Мукова: Това, което обичам в танците, е свободата на изразяване

1
126
Petya Mukova
фото: Justinas Krisiunas

Petia_MukovaПетя Мукова е родена в София. На тригодишна възраст започва да тренира художествена гимнастика, с която се занимава в продължение на 9 години. От 2002 година, след завършване на магистърската си степен (Българска филология в Софийски университет), започва уроци по салса, фламенко и гръцки танци. Постепенно се развива и в други танцови стилове като модерен балет, характерни танци и др. Междувременно завършва и курс за спортни инструктори. Носител е на редица награди по салса в България и чужбина. В момента е инструктор в Derida Dance Center и участва в продукциите им Hack и най-новата A.S.A.

BG Dancer: Здравей, Петя, как беше лятото при теб? Май доста заето и с работа в залата?

Петя: Да, така е. В продължение на 3 месеца, от юни до септември,  имах интензивни репетиции за съвместния проект на „Дерида денс център” и сп. „Едно”, озаглавен A.S.A. Това е представление, с което открихме тазгодишния фестивал Sofia Dance Week. Така че лятото ми мина малко необичайно, но доста интересно.

BG Dancer: От колко време се занимаваш с танци и какво са те за теб?

Петя: Танцувам от около 10 години. Започнах със салса, но в последно време се занимавам със съвременен танц. Това, което обичам в танците, е свободата на изразяване. В танца изпълнителят има възможността да преживее своята лична история, без да е обвързан толкова силно със сюжета, колкото при другите сценични изкуства. Независимо от концепцията на хореографа, танцьорът  неминуемо създава и своя собствена сюжетна линия. Причината е, че в танца липсва словото, което разказва, изяснява историята. Тялото е единственото изразно средство и за да бъде истинско изпълнението, то трябва да бъде дълбоко преживяно  – в противен случай ще изглежда като  изпълнено от механична кукла.

BG Dancer: Ти си един от танцьорите в проекта A.S.A. Разкажи ни как попадна в тази продукция и всъщност какво е A.S.A.?

Petya Mukova
фото: Justinas Krisiunas


Петя: В A.S.A. попаднах след кастинг, който беше проведен в 3 държави – България, Литва и Унгария. Кастингът съвпадна и с финала на една тренинг програма на „Дерида денс център” (чийто хореограф Живко Желязков е хореограф на спектакъла), в която аз участвах  – „Пробиотик за съвременния танц”, спонсорирана от фондация „Америка за България”.

A.S.A. или Average speed of answer е накратко преход през различните състояния на човешкия дух – от опитите му да излезе извън пределите на своята обвивка, през съ-преживяването му с другите, до усещането за принадлежност към една цялост, към космоса. Лично за мен A.S.A. е катартично проявление на личността, която достига своя краен и често пъти изненадващ израз, преминавайки през съвсем рутинни и очаквани етапи в своя живот.

BG Dancer: Кое ти доставя по-голямо удоволствие – да се впуснеш в ритмите на салсата или да експериментираш с тялото си в съвременния танц?

Петя: Двете са много различни и ме вдъхновяват по различен начин. Салсата е разпускаща и гореща, тя ме зарежда с добро настроение и ми доставя огромно удоволствие, дава ми възможност да освободя цялата си женственост. Докато съвременният танц е на съвсем друго ниво, той е „мислещ” танц, в него емоцията е свързана с личните ти преживявания – и позитивни, и негативни – и затова невинаги е толкова забавен, но при всички случаи е нещо, към което се пристрастяваш – както стана и с мен (смее се). Не мисля, че двата стила могат да се сравнят, но за мен и двата са прекрасни.

BG Dancer: Какви са плановете ти оттук нататък и кога отново ще те видим на сцената?

Петя: На този етап плановете ми са свързани все още със сцената. Продължавам да мисля как да се развивам като танцьор и да научавам повече и повече. Със сигурност ще ме видите пак на сцената на 18-и ноември, когато отново ще представим A.S.A. в Младежкия театър, а за в бъдеще се надявам да имам още много изяви.

[vsw id="Hx9TJ73XfpM#!" source="youtube" width="325" height="244" autoplay="no"]

1 коментар

Comments are closed.