Впечатления от “Lord of the Dance”

0
59
Lord of the dance
Фото: Иван Негревски

Lord of the dance
Фото: Иван Негревски

Две поредни вечери сцената на зала 1 на НДК кънтя под бързите танцови стъпки на „Lord of the Dance”. Световноизвестната трупа направи две представления на обновения си спектакъл в София на 2 и 3 ноември – и двете пред препълнена зала.

BG Dancer потропваше в ритъм с ирландските танци на първото представление в сряда. Безспорно ни впечатли сценографията – „Lord of the Dance” определено не е само впечатляващи бързи стъпки, но също богати визуални и светлинни ефекти, а и интересни костюми. Зрителите се убедиха, че ирландските танци изглеждат добре и в традиционни ирландски дрехи, и във военни униформи, и в изчистени летни дрехи, а даже и само по бельо. Гид на публиката в спектакъла бе ирландският дух (многозначително изобразен като малък сладък шут с флейта), който постоянно се озоваваше в средата на вечния конфликт между доброто и злото. Контрастът между двете „сили” беше изключително силен – от омайващото хоро на феите до плашещия марш на войниците. След драматичната последна схватка, нормално, доброто победи и го отпразнува с нова порция бързи, спиращи дъха танци.

Lord of the dance
Фото: Иван Негревски

Не бихме се ангажирали с твърдението, че това е „най-великото танцово шоу на света”, както създателят на трупата Майкъл Флатли сам го нарича. Но дори и тези от нас, които не са особено запалени от ирландските танци, признаха, че това е един спектакъл, който задължително трябва да се гледа.

„Lord of the Dance” дебютира на световна сцена през 1996 година и оттогава е най-успешното пътуващо шоу. Спектаклите му са гледани от над 60 милиона души по цял свят, включително от бившия президент на САЩ Джордж Буш и настоящия руски премиер Владимир Путин. В момента две трупи на “Lord of the Dance” изнасят представления паралелно в различни части на Европа. Ако съдим по интереса в България – изключително успешно.

„Lord of the Dance” достигна до българската публика благодарение на АРТ БГ.

Ето кратка част от спектакъла в София, заснета от dir.bg:

[vsw id="kR0qOMif80c" source="youtube" width="425" height="344" autoplay="no"]

И още малко снимки, предоставени за BG Dancer от официалния фотограф на турнетата на “Lord of the Dance” в България – Иван Негревски: