“Звездите на руския балет” омаяха зрителите в НДК

0
54
ballet

balletСнощи в НДК бе представен спектакъла “Звездите на руския балет” в рамките на Дните на руската култура в България през 2011 г.Инициативата се осъществява с подкрепата на министерствата на културата на България и Русия. Преди спектакъла бяха произнесени официални приветствия от страна на заместник-министъра на културата на Р България Митко Тодоров, директора на дирекция Международно сътрудничество на Министерството на културата на Руската федерация Екатерина Селезньова и н.Пр. извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация в България Юрий Исаков.

balletОсновни участници в балетния гала-концерт бяха заслужили артисти на Русия и лауреати на международни конкурси. Сред звездите на руския балет, които танцуваха на сцената в НДК бяха солистката на балета на Болшой театър Мариана Рижкина, както и солистите на Мариинския театър Антон Корсаков, София Гумерова, Данила Корсунцев и Екатерина Осмолкина. В програмата на събитието бяха включени изпълнения и по популярни произведения на А. Хачатурян, П. Чайковски, К. Сен-Санс и др.

Специална изненада за любителите на балетното изкуство бе поднесена в първата част от гала-концерта. Малките танцьори от училището за танцово изкуство „Галина Уланова” при Руски лицей – София, които силно впечатлиха публиката с изпълнение на фрагмент от балета „Феята на куклите”.