Избираме между два световноизвестни мюзикъла в събота

0
55
Фото: Музикален театър

Фото: Музикален театър

Два световноизвестни мюзикъла се играят по едно и също време вечерта в събота, 21.05.2011 година. На сцената на Музикалния танцов и балетен център от 19:00 часа започва „Котките“ на Андрю Лойд Уебър и Т. С. Елиът. По същото време в Младежкия театър „Николай Бинев“ ще се играе неостаряващия хипарски мюзикъл „Коса“.

„Котки“ е едно от най-известните бродуейски представления. Дебютира на Бродуей през 1982 година и оттогава не слиза от световните сцени. През 1998 година е и филмиран. Както се случва и с други творби на великия Андрю Лойд Уебър част от музиката напуска рамките на спектакъла и добива световна популярност като самостоятелни песни. От „Котки“ това е песента на котката Гризабела „Memories”, добила известност в изпълнение на бившата съпруга на Уебър Сара Брайтман. На българска сцена спектакълът се играе от 2009 година. Родната продукция е режисирана от Светозар Донев, а хореографията е на Анна Донева. Диригент на безупречния оркестър на музикалния театър е Игор Богданов.

[vsw id="X_5Lc7GEKow" source="youtube" width="425" height="344" autoplay="no"]

„Коса“ е в съвсем друг стил и проблематика, но по известност и гениалност е равностоен конкурент на „Котки“. Мюзикълът е поставен на Бродуей за пръв път през 1968 година, а 11 години по-късно е и филмиран. Мюзикълът представя живота на хипарска група от млади политически активни хора с дълги коси, които се противопоставят на войната във Виетнам. Някои от песните стават химн на анти-военното движение в САЩ и по света. Безспорно най-известните сред тях е заключителната „Let the sunshine in” (виж видео). На българска сцена мюзикълът е режисиран от професор Андрей Аврамов, а хореографията е на Радослав Радев. Участват възпитаниците на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, подкрепени от звездите от „Мюзик Айдъл“ Нора Караиванова, Ясен Зердев и Дамян Попов. На 21 май спектакълът се поставя благотворително, като събраните средства ще помогнат на децата, болни от детска церебрална парализа в клинико-рехабилитационното отделение в Банкя.

[vsw id="Q8DkmzIcDeA" source="youtube" width="425" height="344" autoplay="no"]