Жужа: Когато чуеш ритъма, забравяш за всичко и просто летиш

1
113
Жужа и Алфредо Торес

Жужа и Алфредо Торес

Жоржет Илиева (или както си я знаем – Жужа) е на 20. Свикнали сме да я виждаме на сцената до известния танцьор и хореограф Алфредо Торес – негова партньорка по салса е от 4 години. В момента учи в театрален колеж „Любен Гройс“.

BG Dancer: Опитай се да ни кажеш какъв човек си, без да споменаваш танците.

Жужа: Много съм приказлива – като ми се отдаде възможност, мога да говоря, без да спирам. Винаги много се смея, обикновено съм усмихната, а ако не съм, значи нещо наистина много ме е разстроило. Понякога съм доста нервна. Обичам да се забавлявам и ако може всеки ден да е купон – най-добре (смее се).

BG Dancer: Разкажи ни как започна да танцуваш.

Жужа: Много интересен въпрос. Когато бях малка, винаги си танцувах сама вкъщи и много исках да се занимавам с танци, но все не смеех да питам мама и тати. Когато започнах да танцувам, не бях сигурна дали ще ми хареса. Изобщо не си представях как ще танцувам с момче (смее се). Един ден моя приятелка ме заведе на танци при Алфредо Торес и така започнах. Искам да отбележа, че още от първия път ми хареса адски много и не можах да се откажа! В момента танцувам при един от най-добрите танцьори и хореографи Алфредо Торес, на когото дължа всичко, което съм постигнала до момента и на когото благодаря за всичко, на което ме е научил.

За мене танците са целия ми живот. Ужасно много обичам да танцувам и ако може по цял ден това да правя, ще е перфектно. Няма как да обясня чувството, което изпитвам, защото просто трябва да се усети. Когато чуеш ритъма на салсата, усещаш вибрации в тялото си и реагираш и пресъздаваш това, което чуваш, забравяш за всичко и просто летиш.

BG Dancer: Всеки ли може да танцува салса или е само за определен кръг от хора?

Жужа и Алфредо

Жужа: Смятам, че всеки човек може да танцува салса и всеки може да отиде и да види какво е и да се докосне до магията на салсата. Всъщност това важи за всеки танц. Но е вярно, че салсата не е от лесните танци. Всичко зависи от човека – дали наистина искаш да го научиш и дали наистина има кой да ти го покаже. Аз съм изключително щастлива, че попаднах точно на Алфредо, той е изключително талантлив и невероятен хореограф. Има майсторски подход при преподаване и набляга на всеки един детайл, държи много на техниката и най-вече на това да можеш да пресъздадеш музиката с тялото си. А за това се изисква ужасно много слушане на този вид музика и постоянство.

Прави ми впечатление, че доста хора си мислят, че могат да танцуват салса, но определено им личи, че има какво още да научат. Има хора, които още в началото танцуват по-добре от някои, които танцуват вече 3 години например.

Въпреки това смятам, че всеки, който иска да научи
танца, може да го направи и то много лесно, просто трябва наистина да го желае, да го желае от сърце.

BG Dancer: Как стоят нещата с изявите и състезанията?

Жужа: Аз започнах да се състезавам доста неочаквано, бях много изненадана и в първия момент се чудех дали това ми се случва наистина. Просто един ден след урока Алфредо дойде при мен с бившия ми партньор Борис Карабашев (Боби) и тъй като бе решил да прави състезателен отбор, ме попита дали искам да танцувам в отбора му заедно с Боби. Аз в първия момент гледах като тресната с кофа по главата и моментално казах, че имам огромно желание. И така започнахме да се готвим за първото ни състезание, на което се явихме с отбора. Тогава станахме първи, това беше първата ни победа преди 5 години. Беше изключителен момент в моя живот, един от най-силните. След това участвахме в Европейско състезание и станахме отново първи и така стигнахме до Световно първенство. Всъщност оттогава започнах да танцувам не само в отбора, но и с Алфредо като двойка. Имаме няколко спечелени първи места на престижни салса фестивали. Но спечеленото място не е толкова важно. По-важен е онзи миг, в който си на сцената и имаш възможност да покажеш това, което наистина искаш и можеш.

[vsw id="q9zhulnfCpk" source="youtube" width="425" height="344" autoplay="no"]

1 коментар