“Хей ръчички, хей ги две”

0
46
www.upandoverit.com

www.upandoverit.com

Сузан Клиъри и Питър Хардинг – това са имената на двете безизразни лица, които обиколиха света под музиката на „We no speak Americano”. Същото клипче, където двамата танцуват ирландски танци, без да използват краката си и почти без да движат главите и телата си. А ръцете им се движат бясно – толкова бързо, че се губят от поглед. И в небивал синхрон.

Всъщност двамата нямат проблеми с краката. Нещо повече, те са изпълнители на световно ниво и са танцували с Riverdance и Magic of Dance (нещо като Мадона на ирландските танци). Но в един момент (през 2008) решават, че традиционното не ги влече достатъчно силно и че искат да разпънат понятието „ирландски танци“ до краен предел. Това, което правят, технически погледнато са наистина ирландски танци. Но целта им е да изградят имидж на жанра, който не се ограничава само до кадифени поли и големи перуки (по думите на самия Хардинг пред „ Уол Стрийт Джърнъл“).

Затова създават свой проект, наричат го „Up and Over it!” и скоро започват да жънат небивал успех. Най-известният им продукт – хореографията на We No Speak Americano (виж по-долу) скоро ще достигне 7 милиона гледания в YouTube.

Истината е, че идеята за танцуването на ирландски танци само с ръце се ражда случайно. Танцьорите на ирландски танци по принцип го ползват като упражнение за запомняне на стъпките. Ражда се идеята такава „репетиция“ да се заснеме за рекламен клип на представление, което Сузан и Питър готвят. И понеже това се приема много добре от публиката, решават да го развият.

Успехът обаче си има цена. Болка в ръцете, подути стави и дори трески – това съпровожда интензивното танцуване с ръце. Но явно идеята е по-силна. Танцуването с ръце е само един от начините, които дуото използва, за да разчупи стереотипната представя за ирландските танци. Те често ползват модерни дрехи, по-характерни за хип-хопа, видео технологии и други постижения на информационните технологии, за да направят ирландските по-интересни за повече хора. И явно им се получава.

[vsw id="iANRO3I30nM" source="youtube" width="425" height="344" autoplay="no"]

За “BG Dancer” – Владислав Петков