Четири биса на „Зорба Гъркът“ в Софийската опера

0
147
Фото: Софийска опера и балет

Фото: Софийска опера и балет

Четири биса и над 20 минути в поклони и бурни ръкопляскания – това ознаменува края на балета „Зорба Гъркът“ в Софийска опера и балет на 18 февруари 2011. И това си беше напълно логично развитие на прекрасната вечер, която артистите подариха на почти препълнената зала.

Спектакълът помогна на BG Dancer да осъзнае колко много ни е липсвал професионализъм от такава класа при последните танцови продукции, които гледахме.

В балета има от всичко – чудесна балетна техника, впечатляваща хореография, безупречно изпълнение и страхотни сценични решения. Всичко това вплетено в сюжета на една от най-известните гръцки книги на всички времена – „Зорба Гъркът“.

Фото: Публична фейсбук страница на Никола Хаджитанев

Изненадващо звездата на вечерта се оказа не Росен Канев, изпълняващ главната роля – тази на Зорба. Въпреки че неговото изпълнение безспорно беше на ниво, то беше засенчено от втората главна роля – на американеца Джон, изигран феноменално от солиста Никола Хаджитанев. И това, оказва се, не е субективното мнение на BG Dancer – ръкоплясканията на публиката бяха еднозначни.

Страхотно представяне направиха и останалите солисти – Сара-Нора Кръстева (в ролята на Марина), Кирил Иванов (в ролята на Йоргос) и Мария Илиева (в ролята на вдовицата Ортанс). И макар от последната хореографията да не изискваше кой знае какви танцови умения, тя безспорно допринесе за колорита на сцената.

Към страхотното изпълнение на солистите добавяме и ансамбъла на балета – в ролята на патриархалната консервативна гръцка тълпа – за да получим страхотно пиршество за очите и сетивата.

Ако имате резерви към класическия балет, то „Зорба Гъркът“ определено не е спектакълът, към който трябва да ги прилагате. Хореографията на Лорка Масние (също режисьор и автор на либретото) по уникален начин съвместява виенска изтънченост със средиземноморски (и дори малко балкански) мачо-привкус. Има го юнашкото викане, самоувереното удряне на крака в земята, има го и сиртакито. При това в една от най-известните му мелодии, умело вплетена от композитора Микис Теодоракис в цялостната музикална картина.

Като цяло BG Dancer гласува за „Зорба Гъркът“ с две ръце и горещо го препоръчва. Ще се играе пак на 6 март в Софийската опера и балет.

[vsw id="SSlIK1zSOwc" source="youtube" width="425" height="344" autoplay="no"]