Впечатления от “Любов, обичам те!”

0
38
Фото: BG Dancer

Фото: BG Dancer

Двойният празник 14 февруари тази година предложи богата културна програма в София, включително в сферата на танцовото изкуство. Дотолкова, че BG Dancer беше раздвоен дали да гледа спектакъла „Любов, обичам те“ в Модерния театър или „Натемия“ в НАТФИЗ. Все пак избрахме първото, защото звучеше хем страстно, хем интересно – не всеки ден по нашите ширини се поставя спектакъл с арабски танци все пак!

Докато не видим и „Натемия“, няма да можем да кажем дали сме направили правилния избор. Но да се върнем на „Любов, обичам те“.
Трябва да признаем на школата по арабски танци „Алима“ едно – успяха да развенчаят стереотипа, че арабските танци се свеждат до кючека, който сме свикнали да виждаме по дискотеките (макар че него също си го обичаме… и дори малко ни липсваше по време на спектакъла).
Авторите на „Любов, обичам те“ – Милена Давидова и Дарина Янева, се бяха постарали не само да представят различните лица на арабските танци, но и смело да ги смесват с други стилове – модерен балет, танго, фламенко и дори бойни изкуства. Ако трябва да сме напълно искрени – не във всички случаи експериментът беше успешен. Но това си е наше мнение и подлежи на оборване.
Безспорно много силно впечатление направиха костюмите на танцьорките – пищни и пъстри, те плениха публиката още с първото изпълнение на Дарина Янева. И продължаваха да радват очите с все нови и нови цветове и идеи с всеки следващ танц. Към тази радост за окото беше прибавена и такава за слуха – освен арабски, публиката  чу красиви изпълнения на френски, италиански, португалски, грузински и дори ромски – поне тези успяхме да разпознаем.
В екипа на BG Dancer имаше противоречиви мнения, но в крайна сметка „Алима“ заслужават поздравления. За смелостта да поставят на сцена все още непопулярните у нас арабски танци! Все пак това са първи стъпки в тази сфера и този спектакъл безспорно ни подсказва, че тя ще се развива силно в бъдеще. Желаем успех!
[vsw id="H7ZLmQVfgvM" source="youtube" width="425" height="344" autoplay="no"]